IVK Ikke voldelig kommunikation

Kommunikation på en konstruktiv, ikke voldelig måde – gavner samarbejdet og relationer. Lav en kursusdag omkring emnet kommunikation, der bliver krydret med gode historier fra det virkelige liv. Kommunikationens kunst er rigtig svær, for vi bliver som mennesker tit “kapret” i en følelse(delpersonlighed) og så er det svært, at bruge forreste del af hjernen, vores tænkende bevidsthed også kaldet frontallapperne. Menneskes hjerne er på nogen områder ikke fulgt med resten af vores udvikling og de behov vi har som moderne mennesker. Derfor er der et halv sekund forsinkelse fra vores krybdyrhjerne også kaldet amygdala, opfanger det der bliver sagt eller gjort, før det når op til vores frontallapper. Amygdala kan kun tre ting angreb/forsvar, flygte, eller “spille død”. Nøjagtig som dyr er vi lige så “primitive” og alt afhængig af hvor udviklet vores tænkende bevidsthed, mønstre og vaner er integreret i os vil det afspejle sig i vores måde at kommunikere på.

De fire trin i IVK

1. SITUATION/IAGTTAGELSE

Hvad sker der i situationen. Hvad ser vi andre sige eller gøre som bringer noget frem i os selv? Kunsten er at kunne udtrykke denne iagttagelse uden at dømme og vurdere – altså at sige hvad andre gør som vi enten kan lide eller ikke lide.

2. FØLELSER

Hvilke følelser opstår, når vi iagttager denne handling. Er vi vrede, bange, glade, irriterede, frustrede o.s.v?

3. BEHOV

Hvilke behov er bundet til disse følelser vi har indkredset. Ærlig udmelding af behov.

4. ANMODNING

Hvilken anmodning kan du ønske af dig selv eller andre.

Når disse fire trin er kørt igennem en situation fra den ene part, skal den anden part nu gennemgå samme trin med egne følelser, behov og anmodning.

Jeg kommer ud I jeres organisation til en temadag og fortæller baggrunden for denne måde at kommunikere på, samt giver jer opgaver så I kan prøve de nye værktøjer af.